برخي مضرات نوشابه هاي گازدار

بازدید : 3973
زمان تقریبی مطالعه : 3 دقیقه
تاریخ : 28 دی 1390
برخي مضرات نوشابه هاي گازدار
روزنامه جمهوري اسلامي
28/10/1390
سرويس خبر: گوناگون
خوراكي ها:
نوشابه‌هاي گازدار، يكي از مهم‌ترين عوامل توليد سنگ كليه



تحقيقات نشان داده است كه انواع نوشابه‌هاي گازدار (سودا) بيماري‌هايي چون پوكي استخوان، چاقي، پوسيدگي دندان و بيماري‌هاي قلبي را تشديد مي‌كنند. اما با تمام اين‌ها يك چهارم مصرف ساليانه نوشيدني‌ها را انواع سودا تشكيل مي‌دهد. امروزه مقدار متوسط مصرف نوشابه‌هاي غيرالكلي و گازدار (سودا) بسيار بالا است. هر قوطي نوشابه گازدار معادل 10 قاشق شكر، 150 كالري و 55 ـ 30 ميلي گرم كافئين دارد و سرشار از رنگ‌هاي مصنوعي است. اين مقدار شكر، كالري و مواد افزودني مضر در يك محصول كه هيچ ارزش غذايي ندارد، نگران كننده است. به علاوه نوجوانان و كودكان، از مصرف‌ كننده‌هاي اصلي اين نوشيدني‌ها هستند.
مواد اصلي تشكيل دهنده يك نوشابه گازدار
- اسيد فسفريك: اين ماده موجب كاهش جذب كلسيم و در نتيجه ابتلا به پوكي استخوان و سستي دندان‌ها مي‌شود. همچنين اسيد كلريدريك موجود در معده را خنثي مي‌كند و باعث سوءهاضمه و جذب ناقص مواد غذايي مي‌شود.
- قند: سازندگان نوشابه‌هاي گازدار بزرگترين مصرف كننده قند تصفيه شده هستند. مصرف زياد قند ميزان انسولين خون را بالا مي‌برد و منجر به افزايش فشارخون و كلسترول، بروز بيماري‌هاي قلبي، ديابت، چاقي و پيري زودرس مي‌شود. بيشتر انواع سودا، بيش از 100 درصد مقدار قند مورد نياز روزانه را تامين مي‌كنند.
- آسپارتام: اين ماده شيميايي در سوداهاي رژيمي به عنوان جانشين قند به كار مي‌رود و بيش از 90 عارضه جانبي دارد كه از جمله مي‌توان به تومور مغزي، معلوليت جنين، ديابت، عدم تعادل حسي و بروز حمله‌هاي صرع اشاره كرد. به‌علاوه، زماني كه آسپارتام مدت زيادي در فضاي گرم نگهداري شود به متانول تبديل مي‌شود. متانول الكلي است كه مي‌تواند به آلدئين يا اسيد فرميك كه از عوامل سرطان‌زا هستند، تبديل شود.
- كافئين: كافئين موجب بروز اضطراب، فشار خون بالا، ضربان نامنظم قلبي يا تپش قلب و بالا رفتن مقدار كلسترول خون مي‌شود. همچنين ويتامين‌ها و مواد معدني را مي‌سوزاند و موجب بروز سرطان و مشكلاتي در بارداري مي‌شود.
در نهايت بايد گفت كه مصرف نوشابه‌هاي گازدار يا ساده، علاوه بر داشتن مضرات فراوان، به دليل دارا بودن كالري بالا، اشتهاي افراد را براي مصرف مواد غذايي مفيد مانند سبزيجات، پروتئين‌ها، لبنيات و ساير موادمغذي كاهش مي‌دهند.
افرادي كه به مصرف اين نوشابه‌ها روي مي‌آورند مصرف شير و فرآورده‌هاي مشابه آن را كاهش مي‌دهند. همين امر باعث مي‌شود افرادي كه اين نوشابه‌ها را مصرف مي‌‌كنند، كمتر از آنهايي كه اين نوشابه‌ها را مصرف نمي‌كنند كلسيم به بدنشان برسد. اين موضوع به ويژه براي دختران جوان كه نياز به كلسيم زياد دارند، در آينده مي‌تواند مشكل ساز باشد.
نوشابه‌ها به دليل داشتن كالري بالا و شكر باعث چاقي و پوسيدگي دندان نيز مي‌شوند. همچنين قند موجود در آنها براي بيماران مبتلا به ديابت بسيار خطرناك‌تر از ساير قند‌ها مي‌باشد.
همچنين تحقيقات نشان مي‌دهد كه نوشابه‌هاي گازدار (انواع كولا) يكي از مهم‌ترين موادي است كه موجب توليد سنگ كليه مي‌شود.
نكته قابل توجه ديگر در انواع اين نوشابه‌ها آن است كه كارخانجات سازنده به هر دليل مواد افزودني مانند كافئين يا حتي داروهاي اعتيادآور به اين نوشابه‌ها اضافه مي‌كنند تا افراد به مصرف آنها عادت كنند. تحقيقات يكي از مؤسسات بهداشتي آمريكا نشان مي‌دهد، علت اصلي فروش بالاي برخي از اين نوشابه‌ها وجود بيش از حد اين مواد در آنها مي‌باشد.
ترك عادت مصرف اين نوشيدني‌ها ساده‌ترين راه براي رسيدن به سلامتي است. فراموش نكنيد كه بهترين راه حفظ سلامتي استفاده هرچه بيشتر از مواد غذايي طبيعي است.

دیدگاه های کاربران

هیچ دیدگاهی برای این مطلب وارد نشده است!

ارسال دیدگاه