منبع : نرم افزار «پرسمانهای قرآنی » پژوهشگاه علوم وفرهنگ اسلامی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم
1-چرا ما بايد قرآن بخوانيم؟
حتماً تا حالا به مسافرتهاى زيادى رفتهايد. اگر دقّت كرده باشيد، در جادّه علامتهاى زيادى وجود دارد كه ما را براى رسيدن به هدفمان يارى مىكند. اين علامتها راه رسيدن به شهر مورد نظرمان را به ما نشان مىدهند. اگر كسى به اين علامتهاى راهنما توجّه نكند، هرگز به هدفش نمىرسد و حتّى شايد به درون درّهها سقوط كند. آيههاى قرآن نيز مانند همان علامتهاى راهنما هستند كه راه درست زندگى را به ما ياد مىدهند. كسى كه به آيههاى قرآن عمل كند به بهشت مىرود و از جهنّم نجات مىيابد. اگر به ما گفتهاند كه قرآن بخوانيم براى آن است كه قرآن ما را به كارهاى خوب تشويق و از كارهاى بد دور مىكند. چون خدا ما را دوست داشته، اين كتاب راهنما را برايمان فرستاده تا جهنّمى نشويم. پس همه ما بايد قرآن بخوانيم و درباره حرفهاى خدا خوب فكر كنيم و به آنچه در قرآن آمده عمل نماييم.
2-خواندن قرآن چه ثوابى دارد؟
بر اساس سخنان رسول خدا صلى الله عليه و آله و اهل بيت آن حضرت، خداوند براى خواندن قرآن پاداشها و ثوابهاى زيادى قرار داده است. خواندن قرآن ايمان انسان را زياد مىكند، باعث بخشش گناهان مىشود، شيطان را از خانه كسى كه قرآن مىخواند بيرون مىكند، دلها را نرم و نورانى مىسازد و مانند نردبانى، پلّه پلّه ما را به خدا نزديك مىكند. همه ما مىتوانيم تجربه كنيم و ببينيم موقع خواندن و شنيدن قرآن كريم چه حالى مىشويم. حضرت محمّد صلى الله عليه و آله فرمودند: «بهترين عبادت امّت من، خواندن قرآن است.» خود پيامبر صلى الله عليه و آله و امامان عزيز ما هم علاقه و توجّه زيادى به خواندن قرآن داشتند.
3-با آنكه ترجمه فارسى قرآن وجود دارد، چرا به ما سفارش مىكنند كه متن عربى آن را بخوانيم؟
هيچ اشكالى ندارد كسى ترجمه فارسى قرآن را بخواند. حتّى اين كار خيلى هم خوب و پسنديده است، زيرا ما را با معناى قرآن آشنا مىكند. امّا اينكه به ما سفارش كردهاند قرآن را با همان زبان عربى بخوانيم چند دليل دارد:
1- خدا در جملههاى عربى قرآن اثرى قرار داده كه در ترجمه آن نيست. افراد زيادى كه حتّى معناى قرآن را نمىدانستهاند، با شنيدن آيههاى قرآن مسلمان شدهاند. به نظر شما چرا كسى كه زبانش ژاپنى يا انگليسى يا اسپانيايى است و عربى نمىداند، او هم وقتى صوت زيباى قرآن را مىشنود لذّت مىبرد؟ اين به سبب آن است كه قرآن از طرف خداست. ترجمه فارسى يا هر زبان ديگرى شيرينى خود قرآن را ندارد. البتّه باز هم مىگوييم اگر كسى بتواند ترجمه فارسى قرآن را هم مطالعه كند، بسيار خوب است.
2- ما با خواندن قرآنِ عربى، كم كم علاقهمند مىشويم كه زبان عربى را ياد بگيريم.
عربى زبان قرآن و نهجالبلاغه و صحيفه سجاديه است و يادگيرى آن اهميت زيادى دارد. وقتى ما متن قرآن را مىخوانيم، آهسته آهسته با زبان عربى آشنا مىشويم و پس از شركت در كلاسهاى عربى، مىتوانيم بدون نياز به ترجمه، آيههاى قرآن را بفهميم.
4-بهترين سوره قرآن كدام است؟
هر كدام از سورههاى قرآن ويژگى مخصوصى دارد كه از آن نظر مىتوان گفت بهترين سوره قرآن است؛ مثلًا سوره توحيد، «قل هو اللَّه احد»، از آن نظر كه در چهار آيه خدا را به خوبى معرّفى كرده بهترين سوره قرآن است. سوره يوسف هم به علت اين كه داستان زندگى حضرت يوسف را بسيار زيبا و دلنشين بيان مىكند بهترين سوره است. سوره عصر هم كه راه سعادت ما انسانها را در چند جمله بيان مىكند مىتواند بهترين سوره قرآن باشد.
قرآن كريم مانند باغ با صفايى است كه انواع گياهان شفا بخش و گلهاى خوشبو و زيبا و ميوههاى شيرين و پر فايده را مىتوان در آن يافت. هيچ گل و گياه و ميوهاى در اين باغ، بيهوده آفريده نشده و براى هر كدام فايدهاى در نظر گرفته شده است. همه اينها بهترين اند. براى همين است كه امامان عزيز به ما سفارش كردهاند كه همه سورههاى قرآن را بخوانيم و از همه آيههاى نورانى اين كتاب بزرگ بهره بگيريم.
البتّه در يك حديث، سوره حمد برترين سوره قرآن شمرده شده است. اين هم به علت آن است كه سوره حمد خلاصه همه مطالب قرآن است.
5-خواندن كداميك از سورههاى قرآن ثواب زيادى دارد؟
خواندن تمام سورههاى قرآن ثواب زيادى دارد. قرآن مانند سفره بزرگى است كه براى روح ما غذاهاى خوشمزه و مفيدى در آن نهادهاند. از هر كدام كه مصرف كنيم برايمان خوب و مفيد است. هر كدام از غذاهاى اين سفره آسمانى بو و مزّه مخصوصى دارد، ولى همه يك كار مىكنند و آن هم زياد كردن ايمان ما به خداست.
قرآن كتابى نيست كه ما فقط به خواندن برخى از سورههاى آن اكتفا كنيم. بايد همه سورههاى قرآن را خواند و از درسهاى آموزنده همه اين كتاب استفاده كرد.
سورههاى كوثر، حمد، ابراهيم، عنكبوت، ناس، يوسف، محمّد صلى الله عليه و آله و بقيّه سورههاى قرآن، هر كدام درسها و پندهايى دارند كه خواندنشان ضرورى است وثواب زيادى دارد.
حالا اگر دوست داريد برخى از سورهها را بيشتر بخوانيد و آن را بيشتر تكرار كنيد، چند سوره كه ثوابهاى بيشترى برايش نقل شده را برايت مىنويسم:
1. سوره حمد: حضرت رسولاكرم صلى الله عليه و آله فرمود: «هر مسلمانى كه فاتحةالكتاب (حمد) را قرائت كند، پاداش قرائت دو سوّم قرآن و نيز پاداش صدقه دادن بر همه مؤمنان نصيبش خواهد شد».
2. سوره الرحمن: امام صادق عليه السلام فرمود: «هر كس سوره «الرحمن» را قرائت كند و بعد از خواندن «فبأىّ ءالاء ربّكما تكذّبان» بگويد: «لا بِشَىءٍ مِنْ آلائِكَ رَبِّ اكذِّبُ»، اگر در شب يا روز قرائت كند و سپس بميرد، شهيد از دنيا رفته است.
3. سوره واقعه: امام باقر عليه السلام فرمود: «هر كس، هر شب قبل از خواب، سوره واقعه را بخواند، خداوند متعال را ملاقات خواهد كرد؛ در حالى كه چهرهاش مثل ماه شب چهارده مىدرخشد».
4. سوره توحيد: در حديثى از پيامبر آمده است: «هر كس اين سوره را يك بار بخواند مانند آن است كه يك سوم قرآن را خوانده است و اگر كسى آن را دو بار بخواند، مانند آن است كه دو سوم قرآن را خوانده است و هر كس آن را سه بار بخواند مانند آن است كه همه قرآن را خوانده است.»
رسول خدا صلى الله عليه و آله در حديث ديگرى فرمود:
«هر كس ده بار «قل هو اللَّه احد» را بخواند، خدا قصرى در بهشت براى او خواهد ساخت.»
از ديگر آثار خواندن اين سوره بخشش گناهان، آمرزيده شدن پدر و مادر، فراوانى روزى و دور شدن خطرها از انسان است. نكته مهمى كه بايد به آن توجه كنيم اين است كه ما قرآن مىخوانيم تا دستورات خداوند را بفهميم سپس به آن دستورات عمل كنيم تا خداوند ثوابهايى كه گفتم را به ما ببخشد