امام زمان (ع) درنام وكنيه، هم نام و هم كنيه حضرت محمد(ص) مي باشد، زيرا نام رسول خدا (ص) "محمد" و كنيه ايشان "ابوالقاسم " است . نام امام زمان (عج) نيز "م ح م د " و كنيه او " ابوالقاسم" مي باشد. امام صادق از پدران بزرگوارشان از رسول خدا (ص) روايت كند كه فرمود: مهديّ از فرزندان من است اسم او اسم من و كنيه او كنيه من است.(1)
«صاحب الامر» يكي از القاب امام زمان (ع) (2)، و به معني « صاحب فرمان" مي باشد، از آن جهت حضرت به اين لقب ياد مي شود كه "او پيشواي برحقي است كه خداوند اطاعت او را بر همه بندگان واجب نموده است، از جمله در قرآن آمده است:« اطيعوا الله و اطيعوا الرسول و اولي الامر منكم…» (نساء/ آيه ي ۵۹)، از خدا و فرستاده اش و صاحبان امر از او اطاعت كنيد." (3)
امام جعفر صادق (ع) فرمود: هنگامي كه قائم (ع) قيام نمايد مجددا مردم را با سلام دعوت مي كند و باحكام از دست رفته آن آشنا مي گرداند. و چون از جانب خداوند به امور گم شده راهنمائي ميشود، او را (مهدي) مي گويند و به لحاظ اينكه به طرفداري حق قيام مي نمايد (قائم) مي نامند(4)." و برخي گفته اند كه به امام زمان بدان جهت " مهدي" گفته اند كه خداوند او را به امور نهاني كه هيج كس از آن ها آگاهي ندارد، هدايت مي كند." (5)
پي نوشت ها:
1. شيخ صدوق كمال الدين و تمام النعمه- ترجمه پهلوان- ناشر: دار الحديث، ج1، ص 536، رك :شيخ مفيد، الارشاد، - ترجمه سيد هاشم رسولي محلاتي، تهران، انتشارات علميه اسلامي، ج2، ص323 .
2. مجتبي تونه اي، موعود نامه، واژه "صاحب الامر".
3. سيد محمد كاظم قزويني، امام مهدي از ولادت تا ظهور ،ترجمه محمد حسيني، الهادي، 1384، چاپ ششم، ص59 .
4 علي دواني، مهدي موعود- ترجمه جلد سيزدهم بحار- ناشر: دار الكتب الاسلاميه، ص232 .
5. محمد كاظم قزويني، همان، 57 .
منبع پاسخ - مرکز ملی پاسخگویی به مسائل دینی