ویژه نامه عید غدیر

الحمدُللّه الّذی جَعَلَنا مِن المُتِمَسِّکینَ بِوِلایَةِ اَمیرِالمُؤمِنینَ علی (ع)
بازدید : 4194
زمان تقریبی مطالعه : 13 دقیقه
تاریخ : 23 آبان 1390
ویژه نامه عید غدیر

[صلي الله عليك يا ابوتراب

]
[سخن از معصومیت است و آرامش
سخن از محبت و وفا بر مدار طبیعت انسان
سخن از اشتیاق و انتظار است که از جان می جوشد


غدیر: چشمه زلال الهی است


[که انسان در آن تطهیر می شود
[و حقیقتی است که انسان وقتی در آن اندیشید
]در می یابد که آزادی دارای قداستی است ]
]قداستی که حقیقت هستی خواهان آن است
و آن صحنه ای است که آزادی و محبت و اشتیاق و امید<
[مفهوم طبیعی خود را می یابد.

[يا علي (ع

 

غدیر در آینه روایات

غدیر

عید غدیر آن قدر باعظمت است که هیچ عیدی با آن برابری نمی کند؛ از روایات بسیاری که در فضیلت و بزرگی این روز آمده، این مطلب را به خوبی می توان بدست آورد. ابتدا سخن سه معصوم درباره غدیر و سپس فضائلی از این روز بیاد ماندنی ارائه می شود.

 

دفاع حضرت زهرا علیها سلام از ماجرای غدیر

پس از رحلت حضرت رسول خدا صلی الله علیه و آله و غصب فدک، روزی حضرت زهرا وارد مسجد شد و در میان انبوه جمعیت خطبه خواند و در فرازی از آن فرمود: «...و هل ترک ابی یوم غدیر خم لاحد عذرا؟» (1) و آیا پدرم در روز غدیر خم برای احدی عذری باقی گذاشت؟ و نیز فرمود:«انسیتم قول رسول الله یوم غدیر خم ...» (2) آیا فراموش کردید سخن رسول خدا صلی الله علیه و آله را که در روز غدیرخم فرمود: هر کس که من مولا و رهبر او هستم، پس علی مولا و رهبر اوست؟ (3)

حضرت زهرا علیها سلام پشت در آمد و در را باز نکرد،در کنار در مطلبی به آنها فرمود؛ از جمله از غدیرخم یادکرد و فرمود: «کانّکم لم تعلموا ما قال یوم غدیر خم؟ والله لقدعقد له یومئذ الولاء لیقطع منکم بذلک منها الرجاء...» (4) گویی شما نمی دانید آنچه را که پیامبر در روز غدیرخم فرمود؟ سوگند به خدا، پیامبر در آن روز مقام ولایت و امامت را برای علی مقرر و استوار ساخت، تا رشته طمع شما را نسبت به این مقام قطع کند...(5)

امام صادق علیه السلام فرمود:روز هیجدهم ماه ذی حجه عید اکبر است؛ خورشید به روزی نتابیده که آن روز در پیشگاه خدا برتر از این روز باشد... همه پیامبران –بدون استثنا- وصی و جانشین خود را در چنین روزی به امت خود معرفی کرده و به عنوان رهبر بعد از خود برای امت خود نصب نموده اند

غدیر در کلام امام حسین صلوات الله علیه

سال 58 هجرت بود، امام حسین علیه السلام در مراسم حج در سرزمین منی در اجتماعی که بیش از هفتصد نفر از مسلمین از مهاجر و انصار شرکت داشتند، خطبه خواند و ضمن آن فرمود: «انشدکم الله اتعلمون أنّ رسول الله نصبه یوم غدیرخم،فنادی له بالولایة و...» (6) شما را به خدا آیا می دانید که رسول خدا علی علیه السلام را در روز غدیرخم به رهبری منصوب کرد و با ندای خود ولایت او را ابلاغ نمود و فرمود: این موضوع را حاضران به غایبان خبر دهند؟ حاضران گفتند: آری، خدا را گواه می گیریم که ماجرای غدیرخم را می دانیم. (7)

 

سخن امام رضا علیه السلام در فضیلت روز غدیر

حضرت رضا علیه السلام فرمود: هنگامى كه روز قیامت برپا شود، چهار روز را زینت میدهند همان طور كه عروس را آرایش میكنند، گفته شد: این چهار روز كدام ایام هستند؟

فرمود: روز عید قربان، روز فطر، روز جمعه، و روز غدیر، اما روز غدیر در بین اضحى و فطر و روز جمعه مانند ماه در بین ستارگان است،... روز غدیر را روز كمال‏ میگویند، و روزى كه شیاطین رانده میشوند، روزى كه در آن اعمال شیعیان و دوستان آل محمد پذیرفته میگردد، و آن روزى است كه در آن خداوند اعمال مخالفین را رد میكند و آن‏ها را ناچیز میشمارد. (8)

غدیر روز تبریك و تهنیت است...هر گاه مؤمنى برادرش را ملاقات كند میگوید:«الحمد للَّه الذى جعلنا مِن المُتمسكین بولایة امیر المؤمنین و الائمة علیهم السلام».

غدیر

روز غدیر باید در چهره‏هاى مردم تبسم كرد و با مؤمنین با روى گشاده گفتگو نمود، هر كس روز غدیر با برادران ایمانى خود با چهره خندان روبرو شود خداوند نیز روز قیامت با نظر رحمت به وى نگاه خواهد كرد، و هزار حاجت او را روا خواهد نمود، و براى او در بهشت قصرى از لؤلؤ سفید خواهد ساخت، و چهره‏اش را نورانى میكند.

غدیر روز زینت است، هر كس روز غدیر خود را زینت كند خداوند گناهان او را مى‏آمرزد، و فرشتگان را مبعوث میكند تا براى او حسنات بنویسند، و درجات او را بالا برند، و اگر در آن سال بمیرد شهید مرده است، و اگر زنده بماند خوشبخت مى‏شود. 9)                 

                                        

عید اکبر و اعظم

حسن بن راشد می گوید: به امام صادق علیه السلام عرض کردم: فدایت گردم! آیا غیر از عید فطر و عید قربان عیدی وجود دارد؟ در پاسخ فرمود: «نعم یاحسن! أعظمهما و أشرفهما» ؛ آری بزرگتر و شریف تر از آن دو عید، عید دیگری هست. عرض کردم: آن روز کدام است؟ فرمود:«یوم نُصِب امیرالمؤمنین عَلَماً للناس» (10) آن روزی که امیرالمؤمنین علی علیه السلام به عنوان رهبر مردم نصب شد.» عرض کردم: نصب علی به عنوان رهبر در کدام روز بود؟ فرمود: روز هیجدهم ماه ذیحجه. (11)

امام صادق علیه السلام فرمود: «الثامن عشر من ذی الحجة عیدالله الاکبر، ما طلعت علیه شمس فی یوم افضل عندالله منه...» روز هیجدهم ماه ذی حجه عید اکبر است؛ خورشید به روزی نتابیده که آن روز در پیشگاه خدا برتر از این روز باشد... همه پیامبران –بدون استثنا- وصی و جانشین خود را در چنین روزی به امت خود معرفی کرده و به عنوان رهبر بعد از خود برای امت خود نصب نموده اند.(12)

امام صادق علیه السلام فرمود:

پاداش روزه روز غدیرخم برابر پاداش روزه گرفتن عمر دنیا تا پایان آن است،و نیز پاداش آن برابر پاداش صدبار حج و صدبار عمره در هر سال است، حج و عمره ای که نیکو و مورد قبول خداوند باشد

انفاق در روز غدیر

امام صادق علیه السلام در ضمن گفتاری فرمود: «الدرهم فیه بمأة درهم...» (13) ثواب انفاق یک درهم در روز غدیر برابر با ثواب انفاق هزار درهم در روزهای دیگر است. گویی تو می پنداری خداوند متعال روزی را والاتر و محترم تر از این روز آفریده است؟ نه به خدا سوگند، نه خدا سوگند، نه به خدا سوگند! روزی ارجمندتر از این روز وجود ندارد.(14)

 

پاداش روزه گرفتن در روز غدیر

امام صادق علیه السلام فرمود: «صیام یوم غدیرخم یعدل صیام عمر الدنیا...» (15) پاداش روزه روز غدیرخم برابر پاداش روزه گرفتن عمر دنیا تا پایان آن است،و نیز پاداش آن برابر پاداش صدبار حج و صدبار عمره در هر سال است، حج و عمره ای که نیکو و مورد قبول خداوند باشد.(16)

مفضّل بن عمر از امام صادق (ع) نقل كرده است كه فرمود: روزه روز غدیر خم كفّاره گناهان شصت سال خواهد بود.(17)

 

بخشش گناهان و پاداش فراوان اعمال در عیدغدیر

امام علی بن موسی الرضا علیه السلام به ابن ابی نصر،یکی از شیعیان فرمود: «یابن ابی نصر، أینما کنتَ فاحضر یوم الغدیر عند امیرالمؤمنین (علیه السلام) فإنّ الله یغفر لکل مؤمنٍ و مؤمنةٍ و مسلم ذنوب ستین سنةً؛ و یعتق من النار ضعف ما اعتق فی شهر رمضان و لیلة القدر و لیلة الفطر...» (18) ای پسر ابونصر! هر کجا که هستی، در روز غدیر خود را کنار مرقد علی علیه السلام برسان زیرا خداوند در روز غدیر گناهان شصت سال هر مرد و زن با ایمان و  مسلمان را می آمرزد و به اندازه دو برابر آنچه را که در ماه رمضان و شب قدر و شب عیدفطر از آتش دوزخ آزاد می کند، در روز غدیر آزاد خواهد کرد. پاداش انفاق یک درهم در این روز به برادران با معرفت برابر پاداش انفاق هزار درهم است. در این روز به برادران دینی ات نیکی کرده و مردان و زنان با ایمان را در این روز شاد کن.(19)

 

پی نوشتها

1. خصال، شیخ صدوق، ص173

2.الانصاف فی النص علی الائمه،ترجمه رسولی محلاتی،ص411،دفتر نشرفرهنگ اسلامی

3.چهل حدیث پیرامون غدیر، محمد محمدی اشتهاردی، ص34 چاپ طلوع آزادی

4.احتجاج، طبرسی،ج1،ص80،نشرمرتضی،مشهدمقدس

5. چهل حدیث پیرامون غدیر، اشتهاردی، ص 40

6.کتاب سلیم بن قیس،ص790،انتشارات الهادی قم

7. چهل حدیث پیرامون غدیر، اشتهاردی، ص36

8. اخبار و آثار حضرت امام رضا علیه السلام، ص:566و 567

9. همان، ص568 و569

10.کافی،کلینی،ج4،ص148

11. چهل حدیث پیرامون غدیر، اشتهاردی، ص48

12. چهل حدیث پیرامون غدیر، اشتهاردی، ص51

13.التهذیب،شیخ طوسی،ج3،ص143،دارالکتب الاسلامیه

14. چهل حدیث پیرامون غدیر، اشتهاردی، ص53

15.التهذیب، شیخ طوسی،ج3،ص143

16. چهل حدیث پیرامون غدیر، اشتهاردی، ص54

17. ثواب الاعمال-ترجمه انصارى، ص: 147

18.وسائل الشیعه،حرعاملی،ج14،ص388، مؤسسه آل البیت قم

 19 . چهل حدیث پیرامون غدیر، اشتهاردی، ص56

سید روح الله علوی

بخش تاریخ و سیره معصومین تبیان

 

 

پیامکهای عید سعید غدیر

عید إکمال دین و اتمام نعمت و هنگامه اعلان وصایت و ولایت امیرالمومنین علی علیه السلام فرخنده باد.

 

موسم عید آمد و دل ها پر از شوق و شعف

از برای عاشقان عشق علی باشد هدف

بشتابید ای عزیزان گر محب حیدرید

بهر بیعت با امیرالمومنین سوی نجف

 

امام على علیه السلام: امروز (عید غدیر) روز بس بزرگى است؛ در این روز گشایش رسیده و منزلت (كسانى كه شایسته آن بودند) بلندى گرفت و برهان‏هاى خدا روشن شد و از مقام پاك با صراحت ‏سخن گفته شد و امروز روز كامل شدن دین و روز عهد و پیمان است.

      

         عید غدیر آمد و دل ها اسیر شد       مست از ولای حیدر و عشق امیر شد

       ای دل بگیر ذکر علی را شبانه روز     از ذکر دلربای تو آقا که سیر شد؟

 

******

 مقصود خدا و مصطفی حاصل شد                         ای اهل ولا نمازتان کامل شد

  در گوش جهان بانگ ولایت پیچید                        تا آیه اکملت لکم نازل شد

 

غدیر، بارها اتفاق افتاده بود.

غدیر، نه تنها در حجه‏الوداع پیامبر، که بارها رخ داده بود؛ در دعوت «عشیره الاقربین»، در «لیله المبیت»، در غزوه «خندق».

غدیر، نه تنها در حجه‏الوداع پیامبر، که بارها شنیده شده بود؛ در «حدیث منزلت»، در حدیث «شهر علم»، در آیه‏هاى ولایت.

غدیر، تنها روزِی بعد از روز بعثت نیست؛ غدیر روز اسلام است؛ از صبح تا شب، تمام دقیقه‏هایش منطبق‏اند بر دقیقه‏هاى روز بعثت.

در روز غدیر، دینِ حق کامل شد

اندیشه ی پَست دشمنان باطل شد

چون ماه فراز دست خورشید آمد

فرموده ی "اکملتُ لکُم" نازل شد

مقام معظم رهبری:

مسأله‌ى غدیر با این مضمون والا متعلق به همه‌ى مسلمانهاست، چون به معناى حاكمیت عدل، حاكمیت فضیلت و حاكمیت ولایت‌اللَّه است. اگر ما هم بخواهیم حقیقتاً از متمسكین به ولایت امیرالمؤمنین باشیم، باید خودمان و محیط زندگیمان را به عدل نزدیك كنیم.  

 

ما که از جور خوارج خسته ایم                              با علی عقد اخوت بسته ایم

     ما مرید ذوالفقار حیدریم                                    تا جهان باقیست یار رهبریم

در سر ما نیست جز عشق ولی                              یا علی و یا علی و یا علی

*****

 

عیدالله الاكبر بر تمام عاشقان و پیروان راستین مولا امیرالمؤمنین علی علیه السلام خجسته باد.

در خم غدیر از خداوند قدیر

بر ختم رسل بشارت آورد بشیر

چون امر ولایت علی شد اعلام

اسلام كمال یافت در عید غدیر

 

رسول خدا صلی الله علیه و آله:

ولایت على بن ابیطالب علیه السلام ولایت‏خداست، دوست داشتن او عبادت خداست، پیروى كردن او واجب الهى است و دوستان او دوستان خدا و دشمنان او دشمنان خدایند، جنگ با او، جنگ با خدا و صلح با او، صلح با خداى متعال است.

    

  گفت پیغمبر: علی نور خداست                      بعد من، او پیشوا و مقتداست

      حرف حق این است و در آن شبهه نیست         هم علی حق است و هم حق با علیست

      عشق را در قلب خود دعوت کنید                     با علی، نور خدا، بیعت کنید

 

غدیر، یک کلمه نیست، یک برکه نیست؛ یک دریاست؛ رمزی است بین خدا و انسان.

***

امام خمینی (ره):

غدیر آمده است که بفهماند که سیاست به همه مربوط است، در هر عصری باید حکومتی باشد با سیاست، منتها سیاست عادلانه که بتواند به وسیله آن اقامه صلوة کند، اقامه صوم کند، اقامه حج کند، اقامه همه معارف را بکند. 

چیست تفسیر غدیر خم؟ بگو        با زبان عاشقی، بی گفت و گو

 چیست تفسیر غدیر خم؟ علی         عشق را، مولا؛ عدالت را، ولی

    چیست تفسیر غدیر خم؟  امید        مژده ی رحمت به امت، بوی عید

*****

مهر تابان ولایت شد نمایان در غدیر

باز بخشید این بشارت، خلق را جان در غدیر

«هر که من مولاى اویم این على مولاى اوست»

این ندا پیچید در گوش بزرگان در غدیر

خاطر اهل ولا زین گفته شد امیدوار

ناامید از رحمت حق گشت شیطان در غدیر

 

امام باقر علیه السلام:

شیطان دشمن خدا چهار بار ناله كرد: روزى كه مورد لعن خدا واقع شد و روزى كه به زمین هبوط كرد و روزى كه پیامبر اكرم صلی الله علیه و آله مبعوث شد و روز غدیر.

 

مقام معظم رهبری:    ولایت معنای ظریفی دارد که عبارت است از پیوستگی، پیوند، در هم پیچیدن و در هم تنیدگی.

 تا نور نشسته بر لبان تو علی        تا عشق بود چراغ جان تو علی

 آن صحنه و آن حماسه روز غدیر      خاریست به چشم منكران تو علی

 امام صادق علیه السلام:

شگفتا از آنچه على بن ابى طالب علیه السلام با آن مواجه شد! او با ده هزار شاهد و گواه(در روز غدیر) نتوانست‏حق خود را

بگیرد، در حالى كه هر شخص با دو شاهد حق خود را مى‏گیرد.

 

در فصل خطر امیر را گم نکنید

آن وسعت بی نظیر را گم نکنید

تنها ره جنت از علی می گذرد

ای همسفران غدیر را گم نکنید

 

غدیر، یک تاریخ است؛ تاریخى که ابتدایش مدینه است، میانش کربلا و انتهایش ظهور.

 

رسول خدا صلی الله علیه و آله در خطبه روز غدیر :

حاضرین به غایبین برسانند که آخرین امامان، «مهدی» است که از صلب علی علیه السلام می‌باشد.

  

فرآوری: امین

بخش تاریخ و سیره معصومین تبیان

دیدگاه های کاربران

هیچ دیدگاهی برای این مطلب وارد نشده است!

ارسال دیدگاه

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی