کتاب «روششناسی علم کلام» در قالب اصول استنباط و دفاع از عقاید، به همت سازمان چاپ و نشر دارالحدیث منتشر شد.

حدیث نت: پژوهشكده كلام اهل بيت(ع) مؤسسه دارالحديث از انتشار كتاب «روش شناسی علم كلام» با موضوع روش و متد استنباط از متون دينی در موضوع عقايد، خبر داد.
مباحث این کتاب پس از بخش مقدماتی در دو بخش روششناسی استنباط و روششناسی دفاع سامان پیدا کرده.
بخش اول ببيشتر بر معناشناسی مفردات و تبيين مؤلفه ها مثل تعريف علم كلام و ويژگی های آن، تعريف معرفت و اقسام آن، معنای روش شناسی و معنای حجيت پرداخته است.
بخش دوم به روش شناسی استنباط آموزهای دينی اشاره شده است. در اين بخش روش نقلی و روش عقلی و فطرت مورد بحث قرار گرفته است.
بخش سوم، نويسنده به روش شناسی دفاع از آموزه های دين پرداخته است. در اين بخش، روش شناسی تبيين، روش شناسی تنظيم ، روش شناسی اثبات، روش شناسی رد شبهه و روش شناسی رد مكاتب معارض به صورت تفصيلی در پنج فصل جداگانه تبيين شده است.
به اعتقاد نویسنده علم کلام تا حدی جایگاه خود را به دست آورده و توجه دانشمندان را به خود معطوف کرده است.
گفتنی است، پژوهشكده كلام اهل بيت(ع)، يكی از چهار پژوهشكده پژوهشگاه قرآن و حديث مؤسسه علمی ـ فرهنگی دارالحديث است. اين پژوهشكده، سه گروه علمی دارد:
گروه نخست، به «تاريخ كلام» میپردازد. اهميت تاريخ كلام از آن روست كه بتواند ميراث و گذشتۀ كلامی را درست بشناسد و جايگاه اهل بيت را در تاريخ كلام اسلامی و كلام شيعه بازشناسی كند.
گروه دوم، «روششناسی مطالعات كلامی» است. از آن جا كه حوزۀ كلام نيازمند روششناسی و روش تحقيق مناسب است، اين گروه با استفاده از روشهای سنتی و متداول حوزههای علميه در فقه، كلام و فلسفه، و نيز روشهای جديدی كه امروز در محافل علمی وجود دارد، شيوههای تازه و دقيق تحقيق را ميابد.
گروه سوم، گروه «مطالعات موضوعی و مقايسهای» است. كار اصلی اين گروه استفاده از منابع و متدولوژی خاص است تا بتواند موضوعات، شبهات و مسئلههايی را كه امروز در حوزه فكر شيعه و اهل بيت(ع) وجود دارد مطالعه و كنكاش كند.
کتاب روششناسی علم کلام (اصول استنباط و دفاع از عقاید) توسط رضا برنجکار دانشیار دانشگاه تهران با همکاری پژوهشکده کلام اهل بیت(ع) و انجمن کلام اسلامی حوزه علمیه قم در ۲۳۶ صفحه تألیف شده و به همت سازمان چاپ و نشر دارالحدیث به شمارگان هزار نسخه و قیمت ۴ هزار تومان منتشر شده است.